Проф. д-р Николай Бояджиев, ДМ,МЗМ - Национален консултант по спортнамедицина
Какво представлява L-карнитинът?
Открит през далечната 1905 г., днес L-карнитинът намира широко приложение като диетичен суплемент. През последните години той стана особено популярна добавка в специализираното хранене, както на професионалните, така и на спортистите-аматьори.
L-карнитинът е доказано безвреден фетбърнър, което го прави изключително подходящо средство на избор при провеждане диети за намаляване на теглото. Tой намира и широко приложение в лечението на някои заболявания.
От химическа гледна точка L-карнитинът представлява азотсъдържащо съединение, което се синтезира в организма от аминокиселините лизин и метионин. Макар че не принадлежи към групата на незаменимите хранителни вещества, при определени обстоятелства се приема за условно незаменим. Дори, според някои специалисти в областта на храненето, той се категоризира като витаминоподобно съединение.
Какъв е механизмът, по който осъществява своето действие в организма?
L-карнитинът действа като ензимен комплекс, отговорен за транспорта на мастните киселини в “енергийните центрове” на клетките - митохондриите. Така той помага за изгарянето на мазнините и освобождаването на енергия, която от своя страна осигурява мускулната работа. По този начин намаляват мазнините в мастните депа на организма и се повишава физическата издръжливост.
Доказано е, че L-карнитинът действа директно върху кръвоносните съдове на мускулите, с което се до голяма степен се обяснява и позитивния му ефект върху мускулната функция.
Организмът произвежда карнитин в черния дроб и бъбреците и го складира в скелетните мускули, сърцето, мозъка и дори – в сперматозоидите. Някои генетични, чернодробни или бъбречни заболявания, както и консумирането на храни, богати на мазнини или бедни на аминокиселините лизин и метионин (необходими за синтеза на карнитин), използването на някои лекарства, могат да доведат до карнитинов дефицит. Последният се характеризира с лесна уморяемост, болки в мускулите, обща слабост. В тези случай, използването на L-карнитин като хранителна добавка е наложително.
Стандартната диета осигурява малко количество карнитин - дневно между 5 и 100 мг, в зависимост от това, дали в нея преобладават плодове, зеленчуци или месо. Естествени източници на карнитин са червеното месо (особено агнешкото), млечните продукти, рибата, ферментиралите соеви семена, пшеницата, аспержите, авокадото, фъстъченото масло и др. Плодовете и зеленчуците почти не съдържат карнитин.
Кога се препоръчва употребата на L-карнитин?
а) при необходимост от редукция на теглото (повишава мастния катаболизъм);
б) при физическо натоварване (повишава издръжливостта);
в) при синдром на хроничната умора (Chronic Fatigue Syndrome);
г) при високо ниво на плазмения холестерол (намалява общия холестерол и увеличава “добрия” - HDL-холестерол);
д) при анорексия (премахва състоянието на мускулната слабост);
е) при мастна инфилтрация на черния дроб, вследствие прекомерна употреба на алкохол.
Под какви форми може да се използва в практиката?
а) L-карнитин тартрат. Това е най-подходящата форма за влагане в капсули като хранителна добавка.
б) L-карнитин база. Това пък е най-стабилната форма за влагане в течности – изотонични, витаминизирани и минерализирани напитки, с висока ефективност и трайност.
в) ацетил L-карнитин – подходяща форма при болестта на Alzheimer и други заболявания на мозъка;
д) L-пропионил карнитин - най-ефективен при сърдечни заболявания и периферна съдова слабост.
Каква е препоръчвана дозировка за възрастни?
а) за повлияване на мастния метаболизъм (редукция на теглото) и повишаване на мускулния пърформанс – 1500 - 3000 мг дневно, разделени на два или три приема.
б) при синдром на хроничната умора - 2000 - 4000 мг дневно;
в) при свързан с алкохолна употреба карнитинов дефицит - по 1500 - 2000 мг на ден.
д) при мъжки инфертилитет - от 500 до 1000 мг три пъти дневно;
е) при хиперфункция на щитовидната жлеза - 2000 до 4000 мг на ден.
Не са доказани странични ефекти като резултат от употребата на L-карнитин. Трябва да се има предвид, че при някои хора, доза по-голяма от 5000 мг на ден, може да предизвика стомашно-чревно разстройство, увеличен апетит, кожни обриви. Препоръчва се да се направи консултация с лекар преди употребата на L-карнитин в случаите, когато се провежда лечение с някои лекарства - AZT, Doxorubicin, Isotretinoin и др.
Какви са предимствата на приемането на L-карнитин под формата на напитки?
Преди всичко - лесната и бързата резорбция на L-карнитина в храносмилателната система. Създават се възможности за компенсиране на водните загуби, особено в летния сезон и при физическо натоварване. Отделно, много често L-карнитиновите напитки са обогатени с необходимите витамини и соли, които ги правят особено подходящи за спортуващи за регулиране на водно-солевото равновесие.
MaxDynamics™ L-Carnitine 3000 представлява серия от високоефективни напитки, които се предлагат в четири варианта – лайм и мента, банан и ягода, синя малина и бъз и лимон. Всяка бутилка от 750 мл съдържа 3000 mg L-carnitine, а освен това е обогатена с витамини и минерали. Отлично поддържа водния баланс, повишава тонуса и издръжливостта при физическо натоварване. Не съдържа въглехидрати (0 kcal) и е подсладена със стевия. Напитката е изключително подходяща за редукция на телесната маса и е значително по-ефективна, когато употребата се съчетава с умерени по интензивност (субмаксимални) тренировки.
L-карнитиновите напитки MaxDynamics™ L-Carnitine 3000 не съдържат забранени субстанции и имат чудесен вкус. Могат да се консумират от хора от всички възрастови групи, практикуващи всякакъв вид спорт. Осигуряват ефективно възстановяване и са доказани в практиката.